© Istock

Varför är nyttig mat så dyr?

Jag vill gärna äta nyttigare till vardags, men jag tycker att hälsosam mat är alldeles för dyr. Vad kan man göra?

Det stämmer faktiskt inte att det är dyrare att leva hälsosammare och äta nyttigare. Åtminstone behöver det inte alltid vara så. Det handlar i hög grad om vad man köper, hur bra en matvara mättar, hur mycket näring man får i sig och hur mycket mat man slänger i onödan.

Undersökningar visar att var och en av oss slänger cirka 50 kilo mat varje år. Det är varken bra för plånboken eller miljön. Ett par goda råd är att spara matresterna och inte köpa så mycket mat med kort hållbarhetstid.

I studier har man bland annat köpt in magra livsmedel som innehållit mycket fullkorn och massor av vitaminer och mineraler. Slutsatsen är att det mycket väl kan vara så att några enstaka kvalitetsmatvaror är lite dyrare än motsvarande mat som är näringsfattigare. Men kvalitetsvaror mättar också bättre förutom att de är nyttiga. Fullkornsbröd är ett bra exempel på det.

SÅ HANDLAR DU BILLIGARE

  • Köp inte så mycket godis. På så sätt får du mer pengar över till nyttigare livsmedel.
  • Välj grönsaker efter säsong. Billiga svenska jordgubbar mitt i sommaren, äpplen på hösten och kål på vintern. Passa på när priset är som lägst.
  • Skippa nötkött. Ät mer kyckling och kalkon istället. Fågel är ofta billigt och fettsnålt men innehåller lika mycket protein som nötkött.
  • Storhandla. Om det är extrapris på kvalitetsvaror så passa på att köpa lite extra. Frys in eller förvara i kylskåp.
  • Undvik matsvinn. Att slänga mat måste undvikas. Se till att behandla råvarorna rätt och undvik att laga för mycket mat.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: