Nyckelhålsmärket
© Altomkost.dk

Vad innebär egentligen Nyckelhålsmärket?

Det gröna Nyckelhålsmärket finns på massor av varor i matbutiken. Men vad innebär egentligen Nyckelhålsmärket, och finns det något man bör vara extra uppmärksam på?

27 februari 2017 av Hans W. Gottlieb

SVAR: Nyckelhålsmärket är en symbol som ska hjälpa konsumenterna i Norden att välja hälsosamma livsmedel. 

Nyckelhålsmärket är till för att konsumenten lättare ska kunna avgöra om en matvara är hälsosammare än någon annan – utan att man måste läsa igenom diverse innehållsdeklarationer på förpackningen.

En produkt med nyckelhålet är ett hälsosammare alternativ inom just den livsmedelsgruppen. 

Gränsvärdena för de olika näringsämnena varierar från livsmedelsgrupp till livsmedels­grupp, men det är bara sunda livsmedel som får nyckelhåls- märkas. Livsmedelsgrupper som innehåller mycket fett, salt eller socker finns inte med.

De kriterier för livsmedel som får nyckelhålmärkas är framtagna i samarbete med forskare och experter i hela Norden, för att man ska försäkra sig om att allt baserar sig på vetenskap.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Gör du något extra för att bli fit till badsäsongen?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: