Skål med tofu
© iStock

Tofu: Allt du behöver veta om den proteinrika råvaran

Vad är tofu egentligen, är det överhuvudtaget nyttigt och kan tofu verkligen ersätta kött? Här får du svar på allt du behöver veta om tofu!

9 februari 2017 av Hans W. Gottlieb

Vad är tofu egentligen?

Tofu är en sojabönmassa som är gjord av koagulerad sojamjölk. Den är vanlig i det kinesiska, japanska och koreanska köket.

Konsistensen påminner om mjuka ostar, men kan variera från hårda varianter som passar bra för snabbstekning, till mjukare varianter som passar bra till t.ex. bakning.

Är tofu nyttigt eller inte?

Tofu innehåller protein och är rik på B-vitaminer, järn och kalcium. Tofu är alltså rätt nyttigt – i måttliga mängder.

Det har dock diskuterats en del om det höga innehållet av växtöstrogener i tofu. De kan skydda mot benskörhet och bröstcancer, men kan också vara hälsofarliga i för stora mängder.

Kan tofu ersätta kött?

Vegetarianer äter ofta tofu istället för kött, vilket är naturligt eftersom proteinet är av hög kvalitet som kroppen lätt kan utnyttja.

Det innehåller dock bara 8 gram protein per 100 g tofu, vilket är 40 % av protein­innehållet i kött. Det behövs allt­så en hel del tofu för att ersätta ett kycklingbröst eller en köttbit.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du semesterresan efter träningsmöjligheterna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: