Cookie- och Sekretesspolicy
Sju överraskande sockerbomber

Sju överraskande sockerbomber

Vingummi och läsk vet vi innehåller mycket socker. Men här är sju överraskande matvaror som du ska vara lite extra uppmärksam på om du vill minska på ditt sockerintag.

  • Av Julie-Elsebeth Crone Johannesen
  • 02-03-2016

Socker skadar tänderna och har en rad andra negativa konsekvenser för hälsan. Socker är tomma kalorier i och med att det varken innehåller vitaminer eller mineraler och därmed inte har några hälsomässiga fördelar. Det kan vara svårt att hålla reda på vilka produkter som innehåller mycket socker – så vi har gjort en lista över de sju mest överraskande sockerbomberna.

- Torkad frukt och bär – en påse torkade tranbär innehåller hela 14 g socker per 100 g. Därför ska man vara uppmärksam på allt socker när man sätter tänderna i detta som man uppfattar som ett sunt alternativ.

- Dressingar och såser – det här är också matvaror som generellt sett innehåller mycket socker. Därutöver är de fettfattiga produkterna i kategorin gärna fyllda med extra socker, då det fungerar som ett substitut för fett för att skapa en fyllig smak. Välj dressingar med omkring 10 g socker per 100 g – som jämförelse innehåller ketchup ofta hela 25 g socker per 100 g.

- Ekologiska fullkornskex – att något är ekologiskt och gjort på fullkorn betyder inte automatiskt att det innehåller mindre socker. Kex innehåller ofta omkring 13 g socker per 100 g.

- Fruktyoghurt – yoghurten är ofta full med socker. Leta därför efter produkter som maximalt innehåller 5 g socker eller kolhydrater per 100 g. Du kan dessutom med fördel välja en naturell yoghurt och själv tillsätta färska bär.

- Färdigbakat bröd – bröd bör maximalt innehålla 5 g socker per 100 g, om det ska anses vara ett sunt bröd. Många frallor som vid första anblicken verkar sunda innehåller upp till 12 g socker per 100 gram – och därmed dubbelt så mycket som rekommenderat.

- Konserver – marinerade eller inlagda matvaror som man köper på glasburk innehåller ofta mycket socker. Inlagda rödbetor, currysill och rödkål är några av syndarna. Leta efter produkter som maximalt innehåller 10 g socker per 100 g. Currysill innehåller ofta mellan 12 och 18 g socker per 100 g.

- Frukostprodukter – många tror att de fiberrika frukostprodukterna innehåller lite socker, men så är tyvärr inte fallet. All-Bran, Special K och Havrefras innehåller lätt hela 20 g socker per 100 g, och du bör istället välja varianter som maximalt innehåller 13 g sockerarter eller 10 g socker per 100 g.

Så känner du igen socker i varudeklarationen

Ord som slutar på –os är sockermolekyler. Maltos, dextros, glukos, laktos, sukros och fruktos är alla avarter av socker. Därutöver ska du även vara uppmärksam på majsstärkelse, då det bara är ett annat ord för glukossirap, samt kornmalt, som är en sirap som utvinns ur korn. På varudeklarationer är sockret ofast angivet som ”sockerarter”, vilket både innebär naturligt och tillsatt socker. Det är det tillsatta sockret som vi vill undvika, men en bra tumregel är att välja de produkter som har lägst innehåll av sockerarter totalt sett.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Vinn tid med mer salt

Vinn tid med mer salt

Salt |

Ett ökat saltintag under en halv ...

Läs mer
Vilken olja är nyttigast?

Vilken olja är nyttigast?

Fråga oss |

Vad gäller för stekoljor? Jag har för ...

Vilken olja är nyttigast?
Drick dina grönsaker

Drick dina grönsaker

Smoothie |

Kämpar du för att få i dig tillräckligt ...

Supergoda grönsakssmoothies
10 tips – 10 kg lättare

10 tips – 10 kg lättare

Viktminskning |

Vill du gå ned i vikt? Här är 10 ...

10 viktminskningstips
Du behöver mer än du tror

Du behöver mer än du tror

Kostråd |

Hittills har 75 mg C-vitamin om dagen ...

Läs mer
Nytt
Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Kostråd |

Undvik de här vanliga misstagen och ...

Läs mer
Öl förebygger träningsvärk

Öl förebygger träningsvärk

Kostråd |

Det låter nästan för bra för att vara ...

Läs mer
Innehåller mer salt än en Big Mac

Innehåller mer salt än en Big Mac

Kostråd |

Den här vardagsmaten anses av många som ...

Läs mer
13 livsmedel som gör dig beroende

13 livsmedel som gör dig beroende

Kostråd |

Har du också hållit på med en ...

Läs mer
Ost: Beroendeframkallande som droger

Ost: Beroendeframkallande som droger

Kostråd |

Du kanske har upplevt den speciella ...

Läs mer