© Valling.com

Så får du i dig omega-3

Från fiskFisk och skaldjur är bra källor till omega-3. Innehållet av EPA/DHA per 100_gram varierar en del beroende på fångsttidpunkt, men innehållet ser ungefär ut enligt följande: Fisklever – 30 gramRökt makrill – 4,9 gramMakrill i tomat – 3,1 gramRökt ål – 3,1 gramInlagd sill – 2,2 gramStenbitsrom – 2,2 gramHällefisk – 1 gramCurrysill – 1 gramKrabbklor – 0,5 gramFrusna räkor – 0,4 gramTorskrom – 0,4 gramFrån annat

2 mars 2012

Från fisk Fisk och skaldjur är bra källor till omega-3. Innehållet av EPA/DHA per 100_gram varierar en del beroende på fångsttidpunkt, men innehållet ser ungefär ut enligt följande:

  • Fisklever – 30 gram

  • Rökt makrill – 4,9 gram

  • Makrill i tomat – 3,1 gram

  • Rökt ål – 3,1 gram

  • Inlagd sill – 2,2 gram

  • Stenbitsrom – 2,2 gram

  • Hällefisk – 1 gram

  • Currysill – 1 gram

  • Krabbklor – 0,5 gram

  • Frusna räkor – 0,4 gram

  • Torskrom – 0,4 gram

Från annat Det krävs mycket ALA för att ersätta omega-3-fettsyrorna från fisk. Men med en helhjärtad insats är det fullt möjligt. Här får du i dig mest ALA per 100 gram:

  • Linfröolja – 53,3 gram

  • Linfrö – 16,7 gram*

  • Rapsolja – 11,1 gram

  • Valnötsolja – 10,4 gram

  • Valnötter – 7,5 gram

  • Sojaolja – 6,9 gram

  • Tång – 3 gram

  • Sojabönor – 1,3 gram

  • Olivolja – 0,6 gram

  • Kött – 0,1–0,5 gram

  • Ägg – 0,3 gram

* Krossa linfröna; annars kan kroppen inte tillgodogöra sig deras ALA. Nöj dig med 2–3teskedar per dag (t.ex. i bröd och på müsli). Linfrö är giftigt i stora mängder._

Suverän omega-3-bomb

Enstaka andra livsmedel ligger högre på listan över livsmedel med mest omega-3. Men när man tar hänsyn till parametrar som pris, smak och tillgänglighet finns det inget som kan mäta sig med makrill på burk. Det behöver inte vara dyrt att leva nyttigt!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: