Läs också

6 bra grilltips

Öl gör grillköttet nyttigare

Om du häller en skvätt öl över köttet minimerar du risken för att det bildas farliga ämnen när du grillar, visar ny forskning.

15 juli 2014

Att öl och grillat kött är en perfekt kombination håller nog de flesta med om. Nu visar det sig att köttet kan bli hälsosammare om du marinerar det i öl innan det hamnar på grillgallret.

Det har portugisiska forskare vid universitetet i Porto kommit fram till. När man grillar kött bildas det ämnen som är potentiellt cancerframkallande. Så kallade PAH-ämnen (polycykliska aromatiska kolväten) kan skada vårt dna och öka risken för att utveckla tarmcancer.

Studien visar att de köttbitar som inte marinerades i genomsnitt innehöll 21 nanogram PAH per gram kött efter grillning. Köttet som marinerades i mörkt öl innehöll däremot mindre än hälften, 10 nanogram, av dessa farliga ämnen.

Alla antioxidanter som finns i öl anses vara det som ger den positiva effekten.

Källa: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: