© Istock

Kan maten förvärra min pollenallergi?

Jag är allergisk mot björkpollen, och nu har jag också börjat att reagera på äpplen. Kan det hänga ihop?

Upp emot hälften av alla pollenallergiker får allergiska reaktioner när de äter vissa frukter, grönsaker, nötter eller kryddörter. Fenomenet kallas korsallergi och kan uppstå helt utan förvarning – ofta ett par år efter att man har drabbats av hösnuva.

Kroppen reagerar eftersom den inte kan skilja på proteinerna i vissa matvaror och i de allergiframkallande ämnena som finns i pollen. Listan med livsmedel som kan korsreagera är lång, men du behöver bara välja bort dem du reagerar på.

Här nedan kan du se vilka livsmedel som kan framkalla en korsreaktion med din allergi.

Björkpollenallergi: » Äpplen » Kiwi » Körsbär » Plommon » Nektariner » Persikor » Aprikoser » Päron » Selleri » Morötter » Potatis » Paprika » Tomater » Paranötter » Mandlar » Hasselnötter » Jordnötter » Kokosnötter

Gräspollenallergi: » Apelsiner » Aprikoser » Kiwi » Meloner » Paprika » Ärter » Tomater » Kikärter » Bönor » Linser » Jordnötter » Vete

Gråbopollenallergi: » Bananer » Meloner » Paprika » Sallat » Fänkål » Persiljerötter » Selleri » Palsternacka » Morötter » Jordnötter » Solrosfrön » Persilja » Senapsfrön » Gräslök » Dill » Dragon » Libbsticka » Kamomill

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: