Cookie- och Sekretesspolicy
De bästa valen

De bästa valen

Utbudet i mataffärerna ökar mer och mer, och det kan vara svårt att veta vilka livsmedel som ger mest hälsoeffekt per satsad krona. Vi har därför valt ut de bästa varorna i åtta olika kategorier – allt ifrån frukt och grönsaker till fiskkonserver, bröd och juice.

  • Av Martin Kreutzer
  • 25-05-2016

Kategori: pasta
Fullkornspasta
Varför är den så bra? Pastan är gjord på fullkorns­vetemjöl och innehåller därför mycket kostfibrer, vitaminer och mineraler. Ja, fiberinnehållet är så högt att ett par hundra gram pasta täcker hela dags­behovet. Alla B-vitaminer och viktiga mineraler som pastan innehåller passar perfekt ihop, och den kombinationen gör att fullkornspasta på många sätt är det som förhöjer näringsvärdet om man t.ex. äter den till middag.

Vilken ska du välja? Nästan alla fullkornspastasorter är baserade på 100 procent fullkornsmjöl vilket gör att de är nyttiga och bra. Du bör dock ögna igenom innehålls­deklarationen då det finns några få fullkornspastasorter som inte är helt baserade på fullkorn.

Kategori: bröd
Grovt rågbröd
Varför är det så bra? Grovt rågbröd baserat på mjöl som malts av hela sädeskorn med skalet kvar är bra för kroppen. Innehållet av kostfibrer blir då högt vilket innebär flera fördelar. Fibrerna håller bl.a. igång tarmsystemet vilket bl.a. minskar risken för tjocktarms- och ändtarmscancer. Fibrerna har också en gynnsam påverkan på kolesterolvärdet och eftersom de även gör att man håller sig mätt längre blir det lättare att hålla vikten. Fullkorn är även rikt på vitaminer och mineraler.

Vilket ska du välja? En fullkornssymbol indikerar att det handlar om fullkornsbröd. Du bör ändå läsa innehållsdeklarationen och se hur mycket fullkorn brödet innehåller. De bästa valen innehåller över 50 %, fullkorn, medan de lite sämre ligger på ca 30 %.

Kategori: juice och saft
Smoothie
Varför är den så bra? Den tekniska skillnaden mellan smoothie och juice är att en smoothie körs i en mixer eller pureas av hela frukten, medan juicen görs av själva frukt­saften som pressas ur frukten. Smoothi­en har alltså ett lika högkvalitativt innehåll som hela frukter, och man får därmed i sig både kostfibrer och massor av antioxidanter (som bl.a. stärker immunförsvaret). Juicen innehåller däremot mer kolhydrater och C-vitamin.

Vilken ska du välja? Flera producenter spär ut sina köpfärdiga smoothies med juice. Dessa bör man undvika, för det är bara när hela frukten har använts som näringsvärdet blir riktigt bra. Om det står ”juice” eller ”saft” på innehållsdeklarationen så bör du läsa vidare vad produkten egentligen innehåller.

Kategori: fiskkonserver
Makrill i tomat


Varför är den så bra? Fiskkonserver bör innehålla så mycket som möjligt av den feta fisksorten och så lite som möjligt av andra tillbehör, åtminstone om de är riktigt kaloririka. Fet och nyttig makrill är ett bra val, i synnerhet om den kombineras med vanlig tomatsås. Till skillnad från t.ex. lax fångas makrill i världshaven där den lever på sin naturliga föda. Det innebär att makrill innehåller stora mängder nyttigt omega-3-fett.

Vilken ska du välja? Välj de konserver som innehåller mest makrill. Det finns de som innehåller minst 60 % fisk och det är dessa man bör välja. Läs dess­utom igenom innehålls­deklarationen. Om produkten innehåller tillsatt socker så bör du välja en annan.

Kategori: frukt/Bär
Blåbär
Varför är de så bra? Det finns många olika sorters bär som är nyttiga och goda, och blåbär är ett av dem. Och redan om några veckor kan du själv ge dig ut och plocka blåbär i skogen. Förutom att blåbär innehåller energigivande kolhydrater är de också rika på antioxidanter som bl.a. är bra för immunförsvaret. Dessutom håller blåbär hjärnan skärpt och lindrar träningsvärk.

Vilka ska du välja? Blåbär plockade i Skandinavien är att föredra. De är mycket kraftfullare än t.ex. amerikanska blåbär, som är av en annan sort och som smakar som en blek kopia av blåbären i våra skogar. Om du inte får tag i färska blåbär är frysta blåbär lika bra. De är i stort sett lika nyttiga.

Kategori: ris, gryn och frön
Quinoa
Varför är den så bra? Många har ännu inte upptäckt detta fantastiska frö vars sega konsistens i hög grad liknar ris och som lika gärna kan ingå i såser som i sallader. Quinoa är fantastisk, rent näringsmässigt. Den är rik på både protein och omega-3-fett­er. Den innehåller också mycket fibrer som behövs för matsmältningen, samt vitaminer och mineraler.

Vilken ska du välja? Alla sorters quinoa liknar varandra rent näringsmässigt. Om du står och väljer mellan flera olika sorter, så bör du läsa innehållsdeklarationen noga och välja den som innehåller mest fibrer.

Kategori: mjölkprodukter
Mager kvarg
Varför är den så bra? Proteininnehållet i kvarg är mycket högt samtidigt som den innehåller försvinnande lite fett och kolhydrater. Det gör att kvarg t.ex. passar perfekt för att maximera proteininnehållet i smoothien, i frukosten eller i andra sammanhang då man vill få i sig mer protein via kosten.

Vilken ska du välja? Det är viktigt att du väljer en mager variant som utmärker sig av att fettinnehållet i närings­deklarationen är mindre än 1 gram fett per 100 gram. Fetare varianter bidrar med betydligt fler kalorier. Om du inte får tag i kvarg, så är skyr eller keso nästan lika bra.

Kategori: grönsaker
Brysselkål
Varför är den så bra? Kål är helt enkelt supernyttigt och när man tittar närmare på innehållet av immunförsvarsstärkande antioxidanter, fibrer, vitaminer m.m., så är brysselkål bäst av alla kålsorter. Inte ens broccoli når upp till samma nivå.

Vilken ska du välja? Om du väljer färsk ekologisk bryssel­kål så maximerar du utbytet. Fryst brysselkål är dock nästan lika bra så välj den du kan få tag i. Ät den helst rå efter en lätt blanchering eller skonsam ångning. Det försvinner många nyttiga ämnen om man kokar eller steker kål.

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Vinn tid med mer salt

Vinn tid med mer salt

Salt |

Ett ökat saltintag under en halv ...

Läs mer
Fyra kostråd som minskar bukfettet

Fyra kostråd som minskar bukfettet

Kostråd |

Har du svårt att bli av med det envisa ...

Läs mer
10 tips – 10 kg lättare

10 tips – 10 kg lättare

Viktminskning |

Vill du gå ned i vikt? Här är 10 ...

10 viktminskningstips
Öl förebygger träningsvärk

Öl förebygger träningsvärk

Kostråd |

Det låter nästan för bra för att vara ...

Läs mer
Denna alkoholtyp förebygger blodpropp

Denna alkoholtyp förebygger blodpropp

Kostråd |

Alkohol anses normalt vara skadligt för ...

Läs mer
Nytt
Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Kostråd |

Undvik de här vanliga misstagen och ...

Läs mer
Öl förebygger träningsvärk

Öl förebygger träningsvärk

Kostråd |

Det låter nästan för bra för att vara ...

Läs mer
Innehåller mer salt än en Big Mac

Innehåller mer salt än en Big Mac

Kostråd |

Den här vardagsmaten anses av många som ...

Läs mer
13 livsmedel som gör dig beroende

13 livsmedel som gör dig beroende

Kostråd |

Har du också hållit på med en ...

Läs mer
Ost: Beroendeframkallande som droger

Ost: Beroendeframkallande som droger

Kostråd |

Du kanske har upplevt den speciella ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män