Därför får du huvudvärk av glass

Du har säkert fått huvudvärk någon gång när du har ätit en glass för snabbt. Se här vad det beror på och vad du kan göra för att undvika det.

20 juni 2016

Den som snabbt har ätit en glass på sommaren vet säkert hur ont det kan göra i huvudet/hjärnan en kort stund. Det är det som forskare kallar för brain freeze, och som även kallas glasshuvudvärk.

Smärtan kan uppstå när en större mängd kall mat eller dryck plötsligt hamnar i gommen eller längst inne i munnen. När det sker så påverkas nerverna och de små blodkärlen drar snabbt ihop sig för att sedan utvidga sig. Den reaktionen framkallar de smärtsignaler som sänds vidare upp till hjärnan. Där uppfattar hjärnan det som om det är huvudet som gör ont och att hjärnan ”fryser”.

Gör så här

  • Sänk tempot. Ät upp glassen långsamt.

  • Ät glassen längre fram i munnen. Då vänjer sig munnen vid glassens temperatur.

  • Sög skugga. En sval kroppstemperatur minskar risken för glasshuvudvärk.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: