© Istock

Är starka färger ett hälsotecken?

Stämmer det att starka färger är ett tecken på att en frukt eller grönsak innehåller mycket nyttiga ämnen?

Ja, det kan mycket väl vara värt att välja de färggladaste frukterna och grönsakerna. Frukt och grönt med starka färger och stor yta innehåller oftast mer antioxidanter, vilket är bra för immunförsvaret.

Antioxidanter bekämpar de så kallade fria radikalerna som kommer in i kroppen via t.ex. luftföroreningar, cigarettrök och dålig kost, och som kan hämma och förstöra viktiga funktioner i våra celler. Genom att kämpa mot de fria radikalerna skyddar antioxidanterna oss mot t.ex. hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Antioxidanterna gör även att man återhämtar sig bättre efter hårda träningspass.

Det finns en mängd olika slags antioxidanter, och de spelar alla en viktig roll för försvaret av kroppens celler. Om du äter mycket, och många olika sorters, frukter och grönsaker så stärks kroppens försvar mot fria radikaler.

Färger indikerar hälsa

Ett livsmedels förmåga att bekämpa fria radikaler anges med ett så kallat ORAC-värde (oxygen radical absorbance capacity). Ju högre, desto bättre. Här är fem bra källor. ORAC/100 gram.

  • Sviskon (5 770)
  • Svart vinbär (2 036)
  • Bladkål (1 770)
  • Jordgubbar (1 536)
  • Spenat (1 210)

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: