Är mjölkchoklad nyttigt?

Fråga: Jag är medveten om att mörk choklad är nyttigare än mjölkchoklad, men hur stor är egentligen skillnaden?

4 november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Mjölkchoklad är (tyvärr) långt ifrån lika bra som mörk choklad.

Mörk choklad har en hög kakaohalt och det är kakaon som innehåller de hälsosamma antioxidanterna. Därför gäller allmänt sett att ju mörkare choklad, desto bättre är den för hälsan.

Mjölkchoklad innehåller lite kakaopulver och i stället finns det en massa tillsatt socker och andra onyttigheter i den. Kalorimässigt ligger de två chokladtyperna i stort sett på samma, relativt höga, nivå. Dock mättar mörk choklad bättre och det gör i sin tur att man som regel inte heller orkar äta så mycket av den.

Näringsvärde i de två chokladtyperna: Mjölkchoklad: Lågt kakaoinnehåll, rik på socker och fett och ett lågt mättnadsvärde. Väljer du mjölkchoklad med nötter får dock kakan ett högre näringsvärde.

Mörk choklad: Rik på antioxidanter och högt mättnadsvärde. Choklad med minst 43 % kakao får kallas mörk, men välj en chokladkaka med minst 70 % kakao om du vill att den ska vara riktigt nyttig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur mycket nattsömn brukar du få?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: