Läs också

Gräslök, vitlök, schalottenlök, vårlök, gul lök, rödlök, purjolök

Superfood: Lök

Klassisk ham-burgare
© Thomas Dahl

Klassisk ham-burgare med krispig parmaskinka

Är du en typ som älskar vanliga hamburgare utan en massa krusiduller? Då är den här nyttiga gourmetburgaren perfekt för dig.

20 september 2017 av Anders Karmark

Klassisk hamburgare

Ingredienser till 4 hamburgare:

500 g köttfärs, max 8 procent fett
4 fullkornhamburgerbröd
1/2 huvud romansallat
8 skivor parmaskinka
100 g riven ost
2 tomater
1/2 gurka
ev. 1 msk socker
2 msk vinäger
1 stor lök
4 msk fettsnål salladsmajonnäs
4 msk ketchup
1 msk olja till stekning

Gör så här

  • Skär romansallaten i strimlor och skiva tomater, gurka och lök.
  • Blanda hälften av gurkskivorna med vinäger och ev socker. Låt dra i 10 min. tills sockret är upplöst. Rör om ibland.
  • Grilla parmaskinkan i ugnen i 8 min. på 200 grader. Den ska bli krispig.
  • Forma köttfärsen till fyra hamburgare (ca 12 cm i diameter), så att de får plats i normalstora hamburgerbröd.
  • Stek hamburgarna i ca 1 min. i en het stekpanna tills de har fått stekyta på bägge sidor.
  • Lägg hamburgarna på ett ugnssäkert fat eller i en ugnsform och strö ost ovanpå.
  • Stek färdigt hamburgarna i ugnen i 5 min. på 200 grader.
  • Värm brödet i ugnen tillsammans med hamburgarna de sista 2 min.
  • Lägg lite ketchup och salladsmajonnäs på brödet och servera hamburgaren.

Näringsinnehåll per hamburgare:

Energi: 677 kcal
Protein: 46,9 g
Fett: 31,4 g
Kolhydrater: 55,3 g
Kostfibrer: 6,1 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är bäst med vinterträning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: