Fem varor som ruttnar SNABBARE i kylen

Det är meningen att kylskåpet ska hålla maten färsk längre. Men dessa fem matvaror ruttnar faktiskt snabbare om de förvaras i kylskåpet.

19 september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det är långt ifrån alla matvaror so bör förvaras i kylskåpet. Vi har sammanställa en lista med fem saker som aldrig bör förvaras i kylen.

Bröd

Bröd som förvaras svalt, blir torrt och tråkigt sex gånger snabbare. Det beror på att vattenmolekylerna lösgör sig snabbare från stärkelsemolekylerna när det är svalt.

Potatis

Om man förvarar potatis i kylskåpet så kommer stärkelsen snabbare att omvandlas till socker. Det gör att potatisen blir söt och grynig. Förvara dem istället mörkt och torrt – gärna i en papperspåse eftersom lufttäta plastpåsar kan få dem att mogna snabbare.

Lök

I likhet med potatis så bör lök också förvaras torrt och mörkt. Om de förvaras i kylskåp så kommer de snabbt att mjukna och mogna.

Bananer

I likhet med mango och melon så håller sig inte mogna bananer längre bara för att de förvaras svalt. Däremot kommer de att bli missfärgade och tappa smak.

Basilika

Basilika vissnar snabbare om den förvaras i kylskåpet. Dessutom absorberar bladen smak från andra matvaror.

Kanske är du nyfiken på ...

Läs också

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: