Tallrik med havrebollar
© iStock

Fantastiska havrebollar

Havre är rikt på kolhydrater, vitaminer och nyttiga fettsyror samt innehåller en hel del protein. Om du behöver ett energitillskott på eftermiddagen eller inför ett träningspass, så bör du pröva dessa goda havregrynsbollar.

1 juli 2017 av Anders Karmark

Havrebollar med rostade mandlar, dadlar, tranbär och kakao

Ingredienser (ca 25–30 st)

200 g kärnfria dadlar
1 rågad tsk kakaopulver
100 g finmalda havregryn
50 g hackade, rostade mandlar
100 g torkade tranbär
lite extra havregryn att rulla bollarna i

Gör så här

  • Rosta mandlarna i en långpanna i ugnen i 8 min. på 180 grader. 
  • Låt svalna och grovhacka dem sedan. 
  • Man ska kunna känna att det finns spröda mandelbitar i bollarna.
  • Blanda dadlar, tranbär och kakao i en matberedare och kör tills degen blir len och smidig och inte innehåller allt för stora klumpar.
  • Blanda hackade mandlar, dadelmassa och havregryn till en enda stor deg.
  • Forma små bollar och rulla dem i havregryn. 
  • Förvara bollarna i frysen eller kylen. 

Näringsinnehåll per 100 g

Energi: 360 kcal
Protein: 6,6 g
Fett: 6,4 g
Kolhydrater: 72,4 g
Kostfibrer: 7,8 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Nötter är nyttiga. Vilken är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: