Cookie- och Sekretesspolicy
Ägg: Därför är det bra att äta ägg

Därför är det bra att äta ägg

I forskarkretsar har man efterhand blivit övertygade om att ägg är helt och alldeles ofarliga. Ägg innehåller många viktiga näringsämnen och passar perfekt som träningskost.

  • Av Näringsexpert Martin Kreutzer
Ägg

Vi kan lika gärna börja med att ta hål på myten om att ägg är farligt för ditt kolesterolvärde. Ägg är nyttigt, entydigt nyttigt och bidrar med massor av nyttigheter. Dessutom är proteinet av så hög kvalitet att man håller sig mätt lång tid efter att ha ätit det.

En av äggets största fördelar är dess innehåll av protein, vilket är av högsta kvalitet. Många kommer säkert ihåg Sylvester Stallone, som i filmen Rocky dricker en shake gjord på ägg för att komma i form inför en VM-titelmatch i boxning. Det var faktiskt ingen dum idé och långt ifrån något tomt Hollywoodskvaller.

Ägg är helt enkelt en källa till en näst intill optimal mängd aminosyror som ger extra fart åt kroppens återhämtning efter ett hårt träningspass. I det sammanhanget är ägg också ett bra alternativ till kött, som i stora mängder misstänks vara cancerframkallande.

Till skillnad från kött finns det nämligen inga studier som kopplar ihop ägg med en ökad cancerrisk. Tvärtom visar en annan metaanalys av sambandet mellan ägg och cancer i prostatakörteln att när det gäller japaner, som äter mycket ägg, är risken 30 procent lägre för att man ska drabbas av sjukdomen.

Äggets goda egenskaper:
Järn

Äggulan är rik på järn – ett mineral som behövs för att bilda röda blodkroppar. De är särskilt viktiga för idrottare eftersom de transporterar runt syre i blodet. Forskning visar dessutom att löpare har ett ökat järnbehov. Ett ägg täcker cirka 10 procent av dagsbehovet.

E-vitamin

Vitaminet, som främst finns i gulan, är en stark antioxidant som förhindrar en nedbrytande syreprocess av kroppsvävnad. Detta gäller bl.a. de mikroskopiska skador som sker efter hårda träningspass. I kombination med selen, som ägg också är rikt på, hjälper E-vitamin till med kroppens återhämtning.

Protein

Protein behövs för att reparera musklerna krävande träningspass som t.ex. intervallöpning och för att bygga upp muskelvävnad efter styrketräning. Det krävs dock att proteinet innehåller
rätt typ av essentiella aminosyror och där är äggen i särklass. Med 6–8 gram protein per ägg får du dessutom lätt i dig de 15–20 gram protein, som är en optimal mängd direkt efter ett träningspass. Allt högvärdigt protein finns både i äggvitan och i gulan.

D-vitamin Näst efter fet fisk och fiskrom är ägg den klart bästa källan till solskensvitaminet D-vitamin. De flesta svenskar har brist på D-vitamin, vilket inte är bra eftersom det behövs för att stärka
skelettet. Nyare forskning visar att även muskelstyrkan försämras om man har D-vitaminbrist. Vitaminet finns främst i gulan och det räcker med ett enda ägg för att man ska få i sig 10–12 procent av dagsbehovet. Undersökningar visar att brist på D-vitamin kan kopplas till så vitt skilda sjukdomar som vinterdepression, benskörhet, försvagat immunförsvar och nedsatt muskelstyrka. Tillförseln via kosten är så pass viktig att spanska forskare i en ny studie rekommenderar alla skolbarn att äta ägg för att säkerställa intaget av D-vitamin.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Äter du nyttigt?

Äter du nyttigt?

Nyttig mat |

Du har kanske koll på kostråden i ...

Testa dig själv
Fyra kostråd som minskar bukfettet

Fyra kostråd som minskar bukfettet

Kostråd |

Har du svårt att bli av med det envisa ...

Läs mer
Ät mer frukt och grönt och bli lycklig

Ät mer frukt och grönt och bli lycklig

Nyttig kost |

Det finns ett samband mellan intaget av ...

Läs mer
Fem matvaror som tappar smaken i kylen

Fem matvaror som tappar smaken i kylen

Nyttig mat |

Kylskåpet är bra för många saker – men ...

Läs mer
Stärk musklerna med pudding

Stärk musklerna med pudding

SPONSRAD ARTIKEL |

Sponsrad artikel: Nu är det dags att ...

Läs mer
Nytt
Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Kostråd |

Undvik de här vanliga misstagen och ...

Läs mer
Öl förebygger träningsvärk

Öl förebygger träningsvärk

Kostråd |

Det låter nästan för bra för att vara ...

Läs mer
Supermat: Mörk choklad

Supermat: Mörk choklad

Mörk choklad |

Du behöver inte ha dåligt samvete för ...

Läs mer
Innehåller mer salt än en Big Mac

Innehåller mer salt än en Big Mac

Kostråd |

Den här vardagsmaten anses av många som ...

Läs mer
VIDEO: Hemgjord Nutella på 3 min.

VIDEO: Hemgjord Nutella på 3 min.

Recept |

Se hur du gör en egen och nyttigare ...

Läs mer