© Istock

10 matvaror du kan frossa i

Finns det mat som man kan äta stora mängder av med gott samvete? Ja, vi har hittat 10 matvaror som du kan frossa i.

5 februari 2014 av Martin Kreutzer

När det gäller mat så finns det mycket som man inte bör äta för mycket av. Och det finns mycket att tänka på när man ska tillaga mat. Även till riktigt nyttiga matvaror kan det finnas förbehåll – som regeln att man inte bör äta obegränsat av något. Men det är hög tid att ändra på det nu.

Aktiv Träning har valt ur 10 livsmedel som du kan frossa i med gott samvete.

Makrill i tomat 

Varför? Makrill på burk innehåller många kalorier, men också många nyttiga omega 3-fettsyror och proteiner som mättar bra. Dessutom är makrill rik på D-vitamin som stärker immunförsvaret och håller humöret uppe. 

 Rökt lax innehåller i stort sett lika många nyttigheter, men är samtidigt fylld med potentiellt skadliga ämnen som bildas under rökningsprocessen. Och därför anser vi att burkmakrill är ett bättre val. Även tomatsåsen som makrillen ligger i innehåller många nyttiga ämnen – i synnerhet det röda ämnet lykopen, som bl.a. skyddar ögonen mot skador. 

Tips: Lägg på rejält med makrill i tomat på en skiva grovt fullkornsbröd, snitta ett par hundra gram grönsaker, och du får en extremt nyttig lunchmåltid som mättar bra.


Jordgubbar 

Varför? Det låter nästan för bra för att vara sant att något som smakar sött och gott kan vara nyttigt. Men faktum är att jordgubbar innehåller en mycket begränsad mängd socker. Därmed blir också kaloriinnehållet lågt, vilket innebär att man kan tillåta sig själv att frossa i de röda bären. 

 Jordgubbar innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsiner – ett vitamin som inte bara är bra för immunförsvaret utan som också stärker leder och senor. Perfekt för den som tränar hårt. 

Tips: Jordgubbar passar bra som dessert efter en måltid med kött eller fågel. Bägge är rika på järn som kroppen bara kan ta upp om den har tillgång till C-vitamin. En sådan måltid passar perfekt efter en löprunda då kroppen bildar nya röda blodkroppar.

Logga in och se de övriga 8 matvarorna som du kan frossa i

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: