Cookie- och Sekretesspolicy
Vinterträning för landsvägscyklister

Vinterträning för landsvägscyklister

Vill du hålla dig i form hela vintern så finns det flera olika möjligheter. Vi visar dig de bästa lösningarna för att hålla cykelformen på topp.

  • Aktiv Träning nr. 10, 2015

Om vägarna är snöfria fungerar det självklart bra att fortsätta trampa på racercykeln med en ljusstark lampa fram. Och så får man förstås klä sig lite varmare. Men det finns flera andra alternativ som också kan hålla cykelformen på topp i vinter.

CROSSCYKEL

En crosscykel är egentligen bara en racercykel med kraftigare däck. Den gör att det är möjligt att träna i samma åkställning som på racercykeln, men man kan även köra på grusvägar i skogen där det är mer lä för vinden. Lägre fart gör dock att crosscykelpassen blir kortare, men det kan vara en fördel om något skulle gå sönder på cykeln. Crosscykeln tål dock påfrestningar bra rent mekaniskt och det är sällan man får punktering på de kraftiga dubbdäcken.

Program för crosscykling
Seriösa crosscyklister tränar i sand, grus och lera och övar sig på att hoppa av och på cykeln. Det behöver du dock inte behärska, såvida du inte vill tävla i cykelcross. Om du bara vill bli en bättre cyklist så är dessa två nyckelpass effektiva:

» Tempokörning, då du letar rätt på en lagom flack varvbana på 5–8 km. Efter 10–15 minuters uppvärmning kör du ett varv i ett hårt tempo. Rulla därefter sakta framåt i fem minuter och upprepa tempokörningen. Passet tränar både syreupptagningsförmågan och mjölksyratåligheten.

» Backintervaller, då du kör några korta intervaller uppför en inte allt för brant backe. Börja efter en inledande uppvärmning med att köra 5 x 2 minuter, då du sitter ned och trampar uppför på tunga växlar. Vila i utförsbacken. Vila därefter i 3–4 minuter när de sittande intervallerna är avklarade, och kör sedan 5 x 1 minuter då du står hela vägen uppför backen.

HEMTRÄNARE

En riktigt lyxig lösning är att investera i en turbotränare som cykeln kan monteras i, och via en datorskärm eller Ipad kan man sedan simulera att man kör uppför vissa utvalda berg. Många cyklister har skaffat sig denna ”leksak”, som finns i butik för cirka 5 000 kronor. Många upplever att den virtuella världen gör inomhusträningen mycket mer motiverande.

Billigare och bättre, men också mer utmanande, är så kallade hemtränare (home trainer) eller cykelrullar. I dessa cyklar man på stället. Fördelen med rullarna är att man tvingas hålla balansen och därmed även tränar de färdigheter som behövs ute på vägen. Svagheten är att det är svårt att köra intervaller såvida man inte är mycket erfaren. De passar därför bäst till långa, lugna cykelpass och medelhård tempoträning.

Program för hemtränare
Börja med 10 minuter lugn cykling. Lägg sedan i en tung växel och kör tempolopp på 2 x 15 minuter. Fokusera på att trycka ned pedalerna hårt och håll en kadens på 70 RPM (tramptag/minut). Intensiteten ska ligga vid mjölksyragränsen. Rulla fem minuter med lugna tramptag och hög kadens mellan tempointervallerna.

SPINNINGCYKEL

Spinningpassen på gymmen erbjuder motiverande intervallträning som förbättrar konditionen snabbt. Du tränar i stort sett samma muskler som på landsvägscykeln och spinning är därför effektivt för att bibehålla cykelformen när det är halt ute vägarna.

Om du som är erfaren landsvägscyklist ska få bra träning bör du välja ett gruppträningspass för vana, och ev. köra två spinningpass i sträck. Ett sådant dubbelpass två–tre gånger i veckan förhindrar att formkurvan sjunker under vintern. Sedan kan du spurta ifrån cykelkompisarna när landsvägarna tinar fram till våren igen.

Så tränar du på vintern som landsvägscyklist

  • Fyll på med kolhydrater innan du drar iväg. Kylan tär extra mycket på energidepåerna vilket ökar risken att få soppatorsk. Ät en banan och drick ett stort glas vatten så blir kroppen redo för att träna. Ta också med en energigelé eller två på längre träningspass.
  • På sommaren producerar kroppen massor av D-vitamin när man tränar utomhus. Detta sker däremot inte på vintern eftersom solens strålning inte är tillräckligt stark då. Därför lider de flesta av oss brist på D-vitamin, vilket kan inverka negativt på immunförsvaret, skelettstyrkan och humöret. Det kan därför vara bra att ta ett D-vitamintillskott under vintern, såvida man inte äter mycket ägg och/eller fet fisk.
  • Sätt i gång med vinterträningen i tid innan vädret hindrar dig från att utföra den träningsform du brukar ägna dig åt. Därmed behöver du inte ta någon ofrivillig paus om de kommande veckornas spinningpass skulle visa sig vara fulltecknade, eller om du plötsligt måste skaffa en rad nya träningsprylar.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
Styrketräning för cyklister

Styrketräning för cyklister

Landvägscykling |

Bli snabbare och uthålligare hemma i ...

Läs mer
Så väljer du rätt racercykel

Så väljer du rätt racercykel

Landvägscykling |

Ny racercykel? Här är allt du behöver ...

Läs mer
Så här ställer du in din cykel

Så här ställer du in din cykel

Landvägscykling |

Rätt inställning av cykeln har stor ...

Läs mer
6 stretchövningar för cyklister

6 stretchövningar för cyklister

Cykel |

Oavsett om du tränar fem gånger i ...

Läs mer
Styrketräning till cykling

Styrketräning till cykling

Landvägscykling |

Bli starkare i de muskler som du ...

Läs mer
Nytt
Tre häftiga cykellopp du måste pröva

Tre häftiga cykellopp du måste pröva

Landvägscykling |

Vill du cykla på en racerbana? Eller ...

Läs mer
Styrketräning för cyklister

Styrketräning för cyklister

Landvägscykling |

Bli snabbare och uthålligare hemma i ...

Läs mer
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-hvid-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraning.se/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus-orange-at.png" alt="Exclusive" title="Exclusive" width="30" height="30" class="default"/></span>Så blir du en bättre backcyklist

ExclusiveExclusiveSå blir du en bättre backcyklist

Landvägscykling |

Oavsett var du bor i Sverige kan du bli ...

Läs mer
20 tips till din bästa cykelsäsong

20 tips till din bästa cykelsäsong

Landvägscykling |

Oavsett om du föredrar landsvägscykling ...

Läs mer
Lura hjärnan att cykla snabbare

Lura hjärnan att cykla snabbare

Cykling |

Ny forskning visar att du kan pressa ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män