Därför kan du inte motstå chips

När jag öppnar en påse chips är jag aldrig nöjd med att bara äta ett par stycken. Varför är chips så beroendeframkallande?

24 oktober 2016 av Illustrert Vitenskap

Hjärnan har ett belöningssystem för att säkerställa vår överlevnad. Det gör den bland annat genom att ge oss ett stort behov av att äta och att belöna oss med sköna mättnadskänslor efter måltiden.

Fettet i chips stimulerar belöningssystemet Om belöningssystemet sätts ur balans riskerar vi att bli så glada för belöningarna att vi strävar efter att nå dem. Det kan leda till ett beroende av exempelvis alkohol och tobak, men också av chips och choklad. Fett och socker är särskilt effektiva på att stimulera belöningscentret eftersom de ger oss massor av energi – vilket säkrade våra förfäders överlevnad. Studier visar att även råttor föredrar socker framför kokain. Begäret efter söta och feta saker är extra stort om man till exempel är ledsen eller stressad, eftersom belöningen frigörs i form av hormoner och signalsubstanser som gör oss lugna och avslappnade.

Hjärnan älskar chips och choklad Här kan du se varför hjärnan älskar fett och socker: • Chips och snabbmat: Salt var en bristvara för våra förfäder och när saltet kombineras med fett blir chips, pommes frites och annan snabbmat närmast oemotståndlig. • Choklad: Kombinationen av fett och socker ger fullt utslag i belöningscentret. • Pasta och vitt bröd: Kolhydraterna i mjöl omvandlas till socker och stimulerar belöningssystemet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du köpa nya träningsprylar till våren?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: