© iStockphoto

Ät massor av DENNA typ av mat och minska dödsrisken

Ny forskning länkar samman en viss kategori av matvaror med betydligt lägre förekomst av cancer och hjärtsjukdomar.

21 juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Äter du havregryn, rågbröd och andra typer av fullkornsprodukter varje dag? Bra! Då har du nämligen kommit en bra bit på vägen när det gäller att skydda dig mot cancer och hjärtsjukdomar.

En ny metastudie från Harvard School of Public Health visar nämligen att personer som varje dag åt 70 gram fullkorn, hade 23% lägre risk för att dö i hjärtsjukdomar och 20% lägre risk för att dö i cancer jämfört med dem som åt inget eller mycket lite fullkorn.

Ät minst 75 gram fullkorn per dag

Harvard-studien är baserad på 12 äldre studier gjorda under perioden 1970–2010 med totalt 786 000 personer från USA, Storbritannien och Skandinavien.

I Sverige lyder de officiella kostråden på minst 75 gram fullkorn per dag. Det får du t.ex. i dig genom att äta en portion havregrynsgröt till frukost och ett par skivor rågbröd till lunch.

Källa: Circulation

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: