© Colourbox

10 matvaror du INTE bör förvara i kylskåpet

Är det bra att förvara soja i kylskåpet? Och vad gäller för bananer eller chokladkakor? Få svaret här!

14 juni 2016 av Christian Thestrup

Bröd Du kan gärna frysa in bröd, men om du lägger det i kylskåpet blir det torrt och tråkigt.

Äpplen Äpplen håller faktiskt längre om de förvaras i kylskåpet, men de tappar deras sprödhet och en del av deras goda smak.

Potatis Kylan omvandlar stärkelsen i potatisen till socker, vilket förstör dess smak. Förvara dem i stället i en plastpåse eftersom plast håller kvar fukten och gör att potatisen mognar snabbare.

Bananer Bananer blir bruna och förlorar sin smak i kylskåpet. Och om de är gröna kan du komma att stoppa mognadsprocessen. Förvara dem i stället lite svalt – t.ex. i en källare.

Vitlök Vitlök blir torr och avger smak till andra matvaror i kylskåpet.

Honung Honung kan mycket väl hålla sig i åratal utanför kylskåpet. Och om den kristalliseras ska du bara värma upp den.

Nutella Hatar du också när Nutellan är stenhård? Ställ i såna fall in glaset i ett mörkt skafferi i stället för i kylskåpet – det går minst lika bra.

Tårta Många brukar säkert ställa in tårtan i kylskåpet för att den ska hålla sig färsk till nästa dag. Men kylan gör faktiskt att fukten lämnar tårtan ännu snabbare. Oops!

Soja Soja innehåller så mycket salt att det inte finns något skäl att ställa flaskan i kylskåpet.

Choklad Choklad gillar varken kyla eller fukt, så undvik att förvara chokladkakan i kylskåpet. Det bästa är att förvara chokladen torrt, lufttätt och svalt – ca 15–20 grader. Då håller den längst och tar inte åt sig smak från andra livsmedel.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: